15 Ocak 2013 Salı

Teknolojinin Görsel Tarafı


Merhaba teknoloji sayfaları okurları, bugün sizlere gelişen teknolojinin görsel tasarım uyarlanmasından bahsedeceğim.

Teknoloji, teknik olarak insanoğlunun ilk varoluşundan beri vardır ve bizimle beraber gelişmektedir. Teknoloji insanların hayatlarını kolaylaştırmak için bir takım alet ve araçların üretilmesi için gerekli bilgi ve yeteneklerdir. Teknoloji tabi günümüzde bu özelliğinin çok daha fazla dışına çıkmıştır. Artık araç gereçler dışında, insanların boş zaman geçirmeleri için kullandıkları gereç, iletişim kurdukları hatta iş yapmakta kullandıkları cihazlarından oluşmaktadır. Dünya üzerinde teknoloji ile tanışmış insan olması bir mucizedir. Hatta günümüzde, bir günlük yaşamımıza baktığımızda teknolojiden kaçma şansımız olmadığını görmekteyiz. Tabi ki bu kadar yaygın kullanımı, teknolojinin temel ihtiyaçları dışında lükse de kaçmasına neden olmuştur.

Normal şartlarda bir taşıt, insanları başlangıç noktasından hedeflenen bitiş noktasına götürmek için icat edilmiş bu amaç doğrultusunda geliştirilmiştir. Tabi ki teknoloji maliyeti yüksek bir sektör olduğundan ve Pazar rekabeti de yüksek olduğu için farklılık adına konfor sunmaya başlamışlardır. Şu an evimizde sert bir koltuk yerine, yumuşak içi sünger bir koltuk olmasının nedeni konforlu yaşama tercihimizden kaynaklıdır. İşte bu yüzden teknolojide amacı doğrultusunda geliştirilen ilk özellik doğuyor ve konfor ekleniyor. Konfor kelimesini kullanılabilirlik diyerek genellemek istiyorum.

Kullanılabilir teknoloji yaygınlaşmasından sonra, yine aynı şekilde teknoloji kullanıcılarını kendi ürünlerine çekmek isteyen firmalar, hala eksik olan bir şeyin farkındaydılar. Ürünlerin kullanılabilir olmasının yanında görsellikte önemliydi. Çünkü teknolojik ürünler hem pahalı hem de sürekli göz önünde bulunan cihazlardır.
Günümüzde en yaygın kullanılan teknolojilerden bir tanesi telefonlardır. Telefon firmaları her çıkarttıkları telefonlar öncesinde kavram bir tane yaparlar ve kavram telefon videolarını yayınlarlar. Bu kavram videolarına baktığımız zaman, telefonların yeni özelliklerinin yanında tasarım da dikkat çeker. Çünkü telefonlarda çıkartılan yeni bir teknolojiyi diğer telefon firmalarının taklit etmesi ya da daha iyi bir teknoloji ile piyasaya çıkması çok zor değildir. Durum böyle olunca telefon firmaları çıkartacakları telefonların tasarımına da çok önem verirler. Ayrıca teknoloji kullanıcılarının bayan kullanıcıları da çoğunluğu oluşturduğunu unutmamak lazımdır.

Tabi teknoloji çok geniş bir dünya olması ve çok fazla kullanılması teknoloji firmalarının büyümelerine ivme kazandırıyor. Ayrıca durum böyle olunca teknoloji firmaları, daha fazla kullanıcıya sahip olabilmek için daha çok görselliğe vurgu yapacaklardır. Önümüzde ki günlerde yeni kavram teknoloji ürünlerinin görünüşlerini merakla bekliyor olacağız. Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgi ve istatistik değerlere, Teknoloji ile Sosyal Medya İstatistikleri konu başlığından ulaşabilirsiniz.

12 Ocak 2013 Cumartesi

Teknoloji ile Sosyal Medya İstatistikleri


Merhaba değerli Teknoloji Sayfaları okurları;

Bu yazımızda sizlere Teknoloji ile Sosyal medya arasında ki ilişkilerden istatistiksel bir gözlemle bahsedeceğiz.

Türkiye’de internete erişim imkanı olan hane oranı %47,2’ye yükselmiştir. Bu da demek oluyor ki, Türkiye’de neredeyse her 2 evden 1’inde internet erişimi var. 2011 yılı sonunda bu oran %43’tü. Demek ki bir sene de %4,2’lik bir artış var. 3G ile internete bağlanma oranı %13,9’dur. Bilgisayar kullanımı en yükse yaş grubu 16-24 yaş grubudur. Her bireyin %37,8’i interneti düzenli kullanıyor. İnternet kullananların %70’i evlerinden bağlantı sağlıyorlar.

Ve geliyoruz konuyla alakalı bölüme, 2013 yılı ilk ayıyla itibaren yayınlanan istatistiğe göre internet kullanıcıların %72,5’i interneti sosyal medya ve haber sitelerinde geçirirken, bu oranın %69luk kısmı aynı zaman da mail ve iş için kullanıyor.

Yani günümüz de internet kullanımı iş için olduğu kadar sosyal medya için de kullanılıyor.
Peki, internet kullanımı ile mi sosyal medyaya talep arttı yoksa sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla mı internet kullanımı yükseldi.

Şimdi gelelim bu konuyu soru ve cevapla aydınlatmaya;

Eğer bugün Sosyal medya olmasaydı, internet kullanımı ne olurdu?

Yazımızın üst kısmında bahsettiğim gibi, internet kullanımının %70’lik bir kısım evinden internete bağlanıyordu. Ve nüfusun %50’si internet kullanıyordu. Türkiye nüfusu 70milyon bunların yarısı internet sahibi, 35milyon kişi kaldı. Bu kalan nüfus değerinin %70’lik bir kısmı evinden internete bağlanıyordu, yani 24,5 milyon kişi. Şimdi siz söyleyin Türkiye’de 24 milyon kişi internetini iş için mi kullanıyordur yoksa sosyal medya için mi?

Facebook 2012 yılı sonu 1milyar kullanıcısı olduğunu belirtti ve Twitter’da dakikada ortalama 100bin Twit atılıyor.

Sizce İnternetin yaygınlaşmasıyla mı bu oranlar yükseldi. Yoksa Facebook ve Twitter gibi Sosyal Medya firmalarının sizin internet kullanımınıza etkisi var mı?

Teknoloji Nasıl Doğdu, Günümüzde ki Yeri konu başlığında bahsettiğim gibi, teknoloji günümüzde veri paylaşımı açısından en etkili yöntem olması, kullanımını arttırıyor. Teknolojiden artık kaçamayacağımız kesin, Madem teknolojiden kaçamıyoruz öyle ise bir parçası olmayı seçelim.

9 Ocak 2013 Çarşamba

Teknoloji Nasıl Doğdu, Günümüzde ki Yeri


Teknoloji, insanların ihtiyaçları doğrultusunda doğmuş ve bu insanların ihtiyaçları doğrultusunda kullandıkları araç ve gereçlerin üretilmesinde gerekli bilgi ve yeteneklerin tümüdür.

Günümüzde ki teknoloji, teknolojinin ilk halinden çok farklıdır. 20. Yüzyılın ortalarında insanlık uzay teknolojisine erişti ve insanoğlu aya ayak basmıştır. Daha sonra ki yıllardan günümüze artık herkesin sahip olabileceği teknolojik cihazlara yön vermiştir.

Şu an herkesin kullanabildiği teknolojik cihazlar bilgisayarlar ve akıllı telefonlardan oluşuyor. Tabi bunların yanı sıra, en basitinden araba teknolojileri ve ev eşyaları teknolojileri de karşımıza çıkan teknolojik cihazlardır.

Herkesin evinde rastlayabileceği klimalar, mini fırınlar, aydınlatma sistemleri, ısıtma sistemleri hepsi artık işlemci sistemiyle yönetilir durumlar. Ayrıca araçlarımızda kullanılan motor beyinlerinin yanı sıra, navigasyon sistemleri, müzik çalarlar ve sahibini tanıma eklentileri de teknolojinin ne denli geliştiğinin örneklerindendir.
Tabi herkese hitap etmesi, bu firmaların dünya şirketleri arasında üst sıralarda görmeye alışkın olacağımız bir hal almasını sağlıyor. Interbrand, 2012 yılı için en değerli şirketleri yayınlarken listede gördüğümüz üzere teknoloji devleri sıralamayı elinden bırakmaz bir haldedir.

 Interbrand 2012 teknoloji şirketleri listesi şöyledir;

  1. Apple
  2. IBM
  3. Google
  4. Microsoft
  5. Intel
  6. Samsung
  7. Cisco
  8. HP
  9. Oracle
  10. Nokia

Bundan seneler önce Microsoft teknolojisi herkesi şaşırtırken, şimdilerde artık sıralamada yerini, yerini unutturacak firmalara bırakıyor. Bunların başını Apple firması çekiyor. Apple firması bugün, telefon, bilgisayar ve tablet üretiminde üst sırada olmasını, tasarım ve yazılım tabanından sağlıyor.

Yani şunu anlıyoruz ki, teknolojinin kullanılabilirliği dışında insanların zevklerine de hitap etmesi gerekiyor. Tabi hal böyle olunca yukarıda vermiş olduğumuz listede ki firmaların yerleri de değişebilir görünüyor.

Ayrıca internetin icadından ve gelişiminden sonra internet üzerinde araştırma yapacak olan kişilerin işlerini bir hayli kolaylaştırmak için arama motorları yazılmaya başladı. Ve günümüzün en büyük şirketlerinden birisi Google doğdu.

Teknoloji günümüzde veri paylaşımı açısından en etkili yöntem olması, kullanılabilirliğini arttırması insanların teknolojiye yönelmesini sağlıyor. Yazılımızda okuduğunuz gibi teknoloji artık kaçamayacağımız kaderimiz diyelim ve yazımızı bitirelim.

Teşekkürler.